Despre noi

Despre AGDE

Asociatia pentru Gestiunea Drepturilor Editorilor (AGDE) a fost avizată să funcționeze ca organism de gestiune colectivă în baza Deciziei nr.104/2023 a Directorului General O.R.D.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1050/21.11.2023

Scopul Asociației îl constituie reprezentarea, promovarea, apărarea şi protejarea intereselor membrilor săi, având ca principal obiectiv colectarea, repartizarea și plata remunerațiilor din exploatarea drepturilor patrimoniale gestionate și recunoscute editorilor de publicaţii de presă potrivit Legii nr. 8/1996 și din investirea veniturilor obţinute din drepturile anterior indicate.

De asemenea, Asociația are ca obiectiv și realizarea, din fonduri publice, private și proprii (altele decât cele reprezentând remunerațiile colectate din utilizarea publicaţiilor de presă) a următoarelor activități: programe culturale, de informare și educaționale și de cercetare pentru editorii de publicaţii de presă.

Asociația își desfășoară activitatea în legătură cu drepturile patrimoniale recunoscute editorilor de publicaţii de presă prin Legea nr. 8/1996, astfel cum acestea sunt cuprinse în prezentul Statut.

AGDE este un organism de gestiune colectivă care are ca obiect principal de activitate gestiunea colectivă a drepturilor conexe dreptului de autor aferente editorilor de publicații de presă:
– care îi este încredinţată de către titularii de drepturi asupra respectivelor
– publicații de presă, în beneficiul colectiv al acestora, ori
– pentru care gestiunea colectivă este obligatorie;
pentru care gestiunea colectivă este extinsă, în condițiile art. 1451 alin. 1 lit. (d) coroborat cu art. 1451 alin. (2) – (7) din Legea nr. 8/1996.

Categorii de drepturi patrimoniale gestionate de AGDE:
Dreptul la remunerație compensatorie pentru copia privată. Acest drept este supus gestiunii colective obligatorii, potrivit art. 145 alin. 1 lit. (a). Pentru acest drept, titularii de drepturi care nu au acordat mandat, sunt reprezentați în condițiile art. 159 alin. 1 din Legea nr. 8/1996. Remuneraţia compensatorie pentru copia privată  se plăteşte de fabricanţii şi/sau importatorii de suporturi de aparate – suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri ale operelor exprimate grafic, precum şi aparate concepute pentru realizarea de copii – indiferent dacă procedeul folosit este unul analogic sau digital.
Dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice utilizarea online a propriilor publicaţii de presă de către prestatorii de servicii ai societăţii informaţionale prin:
a)reproducerea directă sau indirectă, temporară sau permanentă, prin orice mijloc şi sub orice formă, în totalitate sau în parte, precum şi stocarea permanentă ori temporară a acestora pe dispozitive de orice natură şi în orice form
b)punerea la dispoziţia publicului, prin mijloace cu fir sau fără fir, prin internet, alte reţele de calculatoare sau prin orice alt procedeu similar, astfel încât acestea să poată fi accesate, în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public.
Pentru acest drept, titularii de drepturi care nu au acordat mandat, sunt reprezentați de Asociație în condițiile art. 145 indice 1 și art. 159 alin. 1 din Legea nr. 8/1996.
Dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza furnizorii de servicii online de partajare de conţinut pentru comunicarea publică sau punerea la dispoziţia publicului a publicațiilor de presă. Pentru acest drept, titularii de drepturi care nu au acordat mandat, sunt reprezentați de Asociație în condițiile art. 145 indice 1 și art. 159 alin. 1 din Legea nr. 8/1996.
Orice alte drepturi patrimoniale acordate editorilor de publicații de presă prin Legea nr. 8/1996, pentru care este permisă și posibilă gestiunea colectivă.